WAT IS VIRTUAL REALITY (VR)?

Virtual Reality (VR), letterlijk virtuele werkelijkheid of virtuele realiteit, is een vorm van media technologie die een wereld kan creëren waarin de gebruiker het verschil daarvan met de echte wereld om zich heen nauwelijks kan onderscheiden.
Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen het verschil tussen de werkelijkheid en de bewegende beelden zoals video al nauwelijks van elkaar kunnen onderscheiden. VR is vele malen realistischer, waardoor het nog meer als realiteit wordt ervaren door de hersenen.

De VR producties die wij maken, zijn ook op basis van echte beelden gemaakt (360 graden video) en niet op basis van 3D of geanimeerde beelden. Daardoor wordt alles wat de deelnemer met een VR-bril ziet, zowel mentaal als emotioneel, als werkelijkheid ervaren en waargenomen. 

Hierdoor wordt de impact groter met als gevolg dat de informatie beter begrepen en onthouden wordt (verhoogde leer retentie). Zoals bij het beleven van een casus of het volgen van een training.
Naast de voordelen van bijvoorbeeld een training via VR, is VR als innovatieve mediaproductie een uitstekende oplossing voor verschillende soorten vraagstukken. Waarbij met minder kosten, de kwaliteit en impact juist verhoogd wordt. 

ALGEMENE VOORDELEN VAN VR

Onze VR producties bestaan uit 360 graden opgenomen beelden. Deze beelden hebben een extreem hoge kwaliteit. De hoge kwaliteit zorgt ervoor dat het beeld zeer scherp wordt en kleuren bevat, die de omgeving om ons heen ook heeft. Hierdoor worden de verschillen met de werkelijkheid erg klein, waardoor de gebruiker de virtuele omgeving als een echte omgeving waarneemt. Daar komt bij, dat onze hersenen het verschil tussen bewegende beelden en de werkelijkheid nauwelijks kunnen onderscheiden, wat in geval van VR nog moeilijker te onderscheiden is door de onderdompeling in realistische beelden. 

Door het eerder genoemde karakter van VR, waarbij alles door de kijker waargenomen wordt als de echte wereld om hem heen, is ook de impact groter. Alles lijkt voor de kijker echt te gebeuren, waarbij informatie of een ervaring, zoals tijdens een training of casus, beter opgenomen en onthouden worden.

VR-training stelt gebruikers in staat om ook gevaarlijke oefeningen realistisch te ervaren, alsof ze er midden in staan, echter zonder reëel gevaar en volledig veilig. Denk hierbij aan trainingen die gevaarlijke of risicovolle omstandigheden simuleren, zoals trainingen voor medische procedures, brandbestrijding of het (leren) werken met gevaarlijke machines.

Bij een training, assessment of andere soorten VR productie, zijn de kosten voor realisatie eenmalig. Daarna kunt u de training jarenlang, voor meerdere deelnemers, inzetten. In tegenstelling tot een fysieke training, heeft men bij VR trainingen geen (terugkerende) kosten zoals trainer, locatie, reiskosten, zelfs niet als de training jaarlijks gedaan zou moeten worden zoals een veiligheidstraining. Hiermee is VR een duurzaam product.

Zodra u een VR-training door ons heeft laten produceren, bepaalt u zelf hoeveel deelnemers daar gebruik van moeten kunnen maken. Met VR-training kunnen organisaties gemakkelijk meerdere gebruikers tegelijk trainen maar ook los van elkaar op zelfgekozen momenten, ongeacht hun locatie.
Wij adviseren u graag bij het aanschaffen van de benodigde VR brillen. Tegelijk hebben wij de mogelijkheid om u een koffer te leveren, op maat gemaakt voor de benodigde VR brillen, tot maximaal 10 brillen. Hiermee kunt u de brillen tegelijkertijd opladen maar ook veilig vervoeren. Zonodig kunnen wij uw productie uitbreiden met de mogelijkheid om een training bij meerdere brillen tegelijk te starten.

Wij kunnen zowel een niet-interactieve VR productie voor u realiseren, als een interactieve versie. Door een interactieve versie wordt de deelnemer betrokken en krijgt de mogelijkheid om keuzes te maken, vragen te beantwoorden of zelf invloed op een onderdeel van bijvoorbeeld een VR-training te hebben. Dit verhoogt de betrokkenheid en impact. De  soorten interactieve mogelijkheden zijn ontelbaar. Naast dat de deelnemer indien gewenst direct feedback tijdens het kijken kan krijgen, heeft een leidinggevende de mogelijkheid om achteraf per deelnemer een rapportage te ontvangen met de gemaakte keuzes en resultaten. Dit rapport is zeer waardevol omdat daarmee kennis maar ook voortgang meetbaar wordt. Dit rapport kan tevens onderdeel zijn van een evaluatiegesprek, waarbij de deelnemer zijn aandachtspunten beter in beeld krijgt om gericht aan zijn/haar ontwikkeling te werken. Desgewenst kan een deelnemer de training opnieuw volgen en de voortgang vergelijken met de vorige rapportage. Zo wordt een VR-training als ook de rapportage mogelijkheid zowel voor leidinggevende als deelnemer zeer flexibel inzetbaar.

Naast standaard, niet-interactieve VR video’s, kan een VR video ook volledig op maat gemaakt worden. Dit gebeurt op basis van een op maat gemaakt scenario voor het betreffende vraagstuk van de opdrachtgever. Een scenario op maat betekent dat zowel de opnamelocaties, als de mate van interactiviteit, de keuzemogelijkheden en rapportage mogelijkheden volledig in afstemming met de opdrachtgever bepaald zijn.

VR-training kan directe feedback bieden aan gebruikers op basis van hun acties in de virtuele omgeving. Dit stelt gebruikers in staat om onmiddellijk te leren van hun fouten en hun vaardigheden te verbeteren.

Zoals eerder bij kostenbesparend gemeld, is een VR productie veel duurzamer dan een jaarlijks fysiek georganiseerde bijeenkomst, bijvoorbeeld voor een training of een seminar. VR oplossingen hebben eenmalige investering nodig, terwijl ze jarenlang ingezet kunnen worden. Doordat de VR bril met de betreffende VR productie ook naar een deelnemer kan worden opgestuurd, wordt er tevens bespaard op reiskosten en eventuele CO2 uitstoot. 

VR producties zijn volledig onafhankelijk van data, tijd en locatie. Ze zijn altijd en overal inzetbaar, wanneer het de organisatie of de deelnemer het beste uitkomt. Hierdoor zijn er geen beperkingen en is er geen afhankelijkheid meer van een specifiek moment of locatie om bijvoorbeeld een training of assessment te volgen.

Zoals eerder genoemd, wordt bij een interactieve VR-productie achteraf een rapportage, in meerdere soorten opmaak, beschikbaar gesteld. Hierin komt informatie bij elkaar, zoals de gemaakte keuzes, aantal juist en onjuist gemaakte keuzes, de tijd die men nodig heeft gehad om een keuze te maken, etc. Dit rapport is zowel door de deelnemer als de leidinggevende/trainer zeer goed inzetbaar voor bijvoorbeeld een evaluatie, om de voortgang en aandachtspunten in beeld te brengen. 

ALGEMENE NADELEN VAN VR

Fysieke ongemakken: Langdurig gebruik (langer dan 20 minuten) van VR-headsets kan fysieke ongemakken veroorzaken zoals vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en oogvermoeidheid, vooral bij gevoelige gebruikers.

VR & WETENSCHAP

Ontdek hoe Virtual Reality (VR) de kwaliteit in de gezondheidszorg, welzijn en de sociale veiligheid verbetert, de kans op een succesvol resultaat verhoogt en dat alles tegen lagere kosten. Over de resultaten van inzet van VR in diverse sectoren, is wereldwijd veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn verbluffend.
Op deze pagina vindt u diverse wetenschappelijke artikelen die de effecten en toepassingen van VR in de genoemde sectoren duidelijker uitleggen.

Lees hoe onderzoekers en professionals deze VR technologie hebben ingezet om daarmee therapieën te verbeteren, medewerkers realistischer voor te bereiden en beter op te leiden.

WETENSCHAPPELIJKE VR ARTIKELEN

ARTIKELEN
OVER VR

ZORG

Enkele artikelen over VR binnen de zorg sector

01

Immersive Virtual Reality for Surgical Training: A Systematic Review

“Immersive Virtual Reality (iVR) simulators provide accessible, low cost, realistic training adjuncts in time and financially constrained systems.” Uit dit onderzoek blijkt na een immersive Virtual Reality training dat, vooral in vergelijking met een niet-VR traditionele training, deelnemers(chirurgen) op bepaalde aspecten beter functioneerden. Bijvoorbeeld: een operatie sneller kunnen uitoefenen en nauwkeuriger zijn bij het implanteren van chirurgische apparaten. Voor meer voordelen van iVR trainingen lees de rest van het onderzoek hieronder:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022480421004169  

Bron APA:

Mao, R. Q., Lan, L., Kay, J., Lohre, R., Ayeni, O. R., Goel, D. P., & De, D. (2021). Immersive Virtual Reality for Surgical Training: A Systematic review. Journal of Surgical Research, 268, 40–58. https://doi.org/10.1016/j.jss.2021.06.045

02

Immersive Virtual Reality and Virtual Embodiment for Pain Relief

“immersive VR has been shown to have many potential applications in the fields of psychotherapy, rehabilitation, and behavioral neuroscience  and even consciousness studies.” Door ‘embodiment in VR’ kunnen mensen met chronische pijn minder pijn ervaren. Om meer te weten te komen over hoe dit mogelijk is en waarvoor dit allemaal ingezet kan worden, lees dat het onderzoek hieronder:


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2019.00279/full            

Bron APA:

Matamala-Gomez, M., Donegan, T., Bottiroli, S., Sandrini, G., Sanchez-Vives, M. V., & Tassorelli, C. (2019). Immersive Virtual Reality and virtual embodiment for pain relief. Frontiers in Human Neuroscience, 13. https://doi.org/10.3389/fnhum.2019.00279

 

WELZIJN

Enkele artikelen over VR binnen welzijn sector

01

Virtual Reality therapie helpt mensen met psychose van angst en paranoia af

“Ze zijn na een therapie met Virtual Reality (VR) minder bang, vermijden sociale situaties minder vaak en kunnen dingen doen die ze soms al jaren niet meer durfden”. VR bied veel steun aan mensen die last hebben van psychode van angst en paranoia door goed te kunnen oefenen in een veilige VR-omgeving. Lees meer over wat VR kan betekenen voor deze groep mensen in het artikel van het UMCG hieronder:



https://nieuws.umcg.nl/w/virtual-reality-therapie-helpt-mensen-met-psychose-van-angst-en-paranoia-af

Bron APA:

Virtual Reality therapie helpt mensen met psychose van angst en paranoia af. (2018, 9 februari). UMCG. Geraadpleegd op 7 januari 2024, van https://nieuws.umcg.nl/w/virtual-reality-therapie-helpt-mensen-met-psychose-van-angst-en-paranoia-af.

02

A Literature Overview of Virtual Reality (VR) in Treatment of Psychiatric Disorders: Recent Advances and Limitations

“VR makes it possible to provide efficient educational and psychological training without causing harm to patients. It therefore has the possibility of changing PTSD, phobia, anxiety, depression, cognition, and social functions in patients with psychiatric illnesses.” VR kan patiënten met verschillende mentale problemen helpen. Lees in dit artiekel meer over wat VR kan betekenen voor patiënten met stoornissen als bijvoorbeeld PTSD, Angststoornissen en Specifieke Fobieën, Schizofrenie en nog veel meer.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00505/full

 

Bron APA:

Park, M. J., Kim, D. J., Lee, U., Na, E. J., & Jeon, H. J. (2019). A Literature Overview of Virtual Reality (VR) in treatment of psychiatric disorders: Recent advances and limitations. Frontiers in Psychiatry, 10. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00505

SOCIALE VEILIGHEID

Enkele artikelen binnen de veiligheid sector

01

VIRTUAL REALITY EN AUGMENTED REALITY IN JUSTITIËLE CONTEXT

“VR-technologie beschikt over unieke kenmerken die relevant zijn als veiligheid een belangrijke factor is.” VR is niet alleen voor consumenten maar ook kan het worden ingezet op professionele domeinen als bijvoorbeeld gezondheidszorg, defensie en onderwijs. Bijvoorbeeld het gebruik van virtuele scenario’s door militairen om nieuwe vaardigheden te trainen. Lees het artikel hieronder om meer te weten te komen over VR in de justitiële context

https://www.utwente.nl/en/bms/pcrv/research/research-projects/Victim-offender%20mediation%20in%20VR/rapport-vrar-in-justitie-context.pdf


Bron APA:

Cornet, L. J. M. C., Den Besten, A. L. B., & Van Gelder, J. L. G. (2019). VIRTUAL REALITY EN AUGMENTED REALITY: IN JUSTITIËLE CONTEXT. utwente. Geraadpleegd op 7 januari 2024, van 

02

Virtual Reality: een verrijking voor het politieonderwijs

“Virtual Reality: een verrijking voor het politieonderwijs”. (Politieacademie) Studenten bij deze academie kunnen in een veilige VR omgeving leren hoe ze met moeilijke en stressvolle situaties om moeten gaan. Bijvoorbeeld: de eerste keer schieten. Lees het hele artikel om een beter beeld te krijgen over waarom VR voor studenten die in opleiding zijn tot politieagent een waardevolle tool is.


https://www.politieacademie.nl/Pages/Virtual-Reality–een-verrijking-voor-het-politieonderwijs.aspx


Bron APA:

Politieacademie. (2022, 6 april). Virtual Reality: een verrijking voor het politieonderwijs. Geraadpleegd op 7 mei 2021, van https://www.politieacademie.nl/Pages/Virtual-Reality–een-verrijking-voor-het-politieonderwijs.aspx